ic_facebook

ic_RSS

"Бърз и качествен ремонт!"

"Ниски цени! Гаранция на труда! "

Монтаж на вентилатор за баня

( Оценка 3.6 ) от ( 10 отзива )

 Монтаж на вентилатор за баня може да се извърши по няколко начина. Самите вентилатори за баня са с различен външен диаметър и форма, различен присъединителен размер към вентилацията и различна мощност. Всичко това показва че избора на вентилатор е съобразен с възможностите за монтаж на вентилатор за баня.

Монтаж на вентилатор за баня. Свързване на вентилатор за баня

монтаж на вентилатор за баня Вентилаторите за баня се захранват с електрически кабел 2х1 мм2 или 3х1 мм2 обикновено тип СВТ кабел. Монтаж на вентилатор за баня може да осъществите чрез закрепване с дюбели и винтове или чрез лепене. Доскоро почти всички вентилатори за баня се закрепваха към стената с дюбели, но новите лепила и силикон позволяват здраво и надеждно залепване на вентилатора и определено напоследък лепенето е предпочитан начин на монтаж.  При пробиването има опасност от счупване на плочка поради кухините около вентилационната тръба или комина. За лепена на силикона използвайте бързо засъхващи лепила и силикон с възможност за почистване.

 Преди да монтирате вентилатора на стената е задължително поставяне на възвратна клапа. Клапата не позволява връщане на миризми от вентилацията към помещението дори и при изключен вентилатор.  Самата клапа се поставя с също и против нахлуване на студен въздух през зимните месеци.  Освен клапата трябва да се монтира и уплътнител. Уплътнителя се монтира около тръбата на вентилатора и самата вентилационна система. При монтаж на по-голям или по-малък вентилатор за баня могат да се използват преходи или преходни елементи. Монтаж на вентилатор за баня с преход не е препоръчителен поради ред причини, като една от тях е естетическа.

Поставяне на вентилатор в баня 

 Вентилаторите за баня обикновено са с диаметър от ф 100 мм, ф 120 мм и ф 150 мм, като данните са за присъединителният размер на вентилатора към вентилацията. Електрическите мощности съответно са от 15 W, което е с мощността на електрическата крушка на хладилник. Най-мощните вентилатори за баня са с ел мощност от 30 W. Според диаметъра на вентилатора и консумираната електрическа мощност се определя и дебита на въздух. При вентилатори с ф 100 мм нормата е 100м3/час, а при ф 150 почти 250 м3/час. При избора на нов вентилатор за баня освен с размерите се съобразете и с звуковият фон – работните децибели на вентилатора, които се отбелязват по следният начин dB. Желателно е дебита на вентилатора м3/h да са съобразени с обема на помещението. Това се изчислява, а от там и диаметъра на присъидинителната тръба. Това е важно, понеже при по-малък вентилаторняма ефект, а и има възможност да го блокира обратното течение, като това помага за амортизацията и евентуално повреда на мотора му. 

Свързване на вентилатор за баня

 Свързването на вентилатора за баня изисква умения за разчитане на електрическата схема на свързване на вентилатора предоставена от производителя. Внимателно прочетете схемата и свържете вентилатора точно по нея. При условие, че вентилатора не е свързан правилно към електрическият кабел производителя не носи отговорност за неговата безопасност и гаранция. Ппри липса на познания за разчитане и свързване на електрически схеми, мола потърсете услугите на професионален електротехник.

Важно е вентилатора да върти в правилната посока и да засмуква въздух от помещението към вентилацията и да е заземен или заземен в зависимост от възможностите на електрическата инсталация.

 Ние предлагаме на нашите клиенти доставка и монтаж на вентилатори за баня, както и свързване на вентилатор за баня. При липса на отвор в комина или извод към вентилацията ние можем да пробием отвор в комин или извеждане на струятана  вентилатора посредством самостоятелен път навън.

 За цени на вентилатор, монтаж на вентилатори за баня и пробиване на отвор в комин се обърнете към тел 0895 012345. Цените са индивидуални и се изготвят след направен оглед или консултация по телефона.