ic_facebook

ic_RSS

"Бърз и качествен ремонт!"

"Ниски цени! Гаранция на труда! "

Монтаж на вана в София

( Оценка 5.0 ) от ( 2 отзива )

Монтаж на вана - информация, видове, цени, монтаж за София и региона

Ваната е съоръжение за бита, датиращо от II хил. пр.н.е. Използва се за къпане, релаксиране и спа процедури. Древните цивилизации явно обичали лукса както всеки един човек и често пълнели ваните с мляко и вода, което било полезно за здравето. Ваната се състои от тяло, което се пълни с вода, отводнителен канал на дъното и в повечето случаи монтирани кранове към нея. Крановете могат да бъдат и свободностоящи, но и потънали в зависимост от условията. Материалите за изработване са най-честометал, керамика, дърво, пластмаса. Формата, в която се изработва, най-често е овална, триъгълна, правоъгълна, с неправилна форма и др. Желанието на хората да живеят в лукс ги кара често да избират вани с нестандартна форма и големи размери. Често купуването на душ-кабина с вана произтича от нейната ергономичност - легнала поза и удобни размери.

Има два основни стила за изпълнение на проект за вана: западен и източен. Западният е универсалната ни позната вана със стандартни размери. Недостатък е, че не може да се ползва за друго освен за къпане и в легнало положение. Източният стил се нарича „фуро“. Отличава се с дълбочина, ширина и се използват в седнало положение.

Съвременните вани са изработени от термоформенакрил, порцеланова емайлирана стомана, подсилен с фибростъкло полиестер или порцеланов емайлиран чугун. Теса устойчиви на влага, температура, налягане и натиск и имат дълга издръжливост. Чести цветове за вани са бяло или сиво в нюанс металик. Избират се поради светлоразсейващата и естетическа функция. Освен това са най-лесни за чистене. Новите технологии помагат за изграждането на вани с преливни и отпадни канализации. Това улеснява изхвърлянето на застояла вода и не допуска запушване.

Видове вани:

Монтаж на вана Вани с подвижни крачета - те не са достатъчно практични, но за ценителите на красотата и романтиката са идеални.

Ъгловите са най-често избирани, но заемат голямо пространство и се налага сериозна поддръжка.

Най-лесни за монтаж и за използване за ваните тип ниша. Недостатъкът е малкият им размер, малката ширина и дълбочина, но са универсални и служат най-често за къпане само отедин човек.

Вана за двама, най-често в неправилна форма, с големи размери (около 1.90м дължина, 1.00 ширина и 0.75 м дълбочина) са подходящи както за любители на спа-процедурите,така и за двойки. Хора със здравословни проблеми е добре да ги ползват, поради възможността за дълго и удобно престояване.

За специални случаи като инвалидност или невъзможност за влизане в обикновена вана се намират т.нар. „достъпни вани“. Те имат малко тяло/вратичка. Така не е нужно човек да прескача преградата, за да влезе в нея. Допълнителни екстри към ваните са джакузито и специалният тип вана - хидромасажната.

Те са сравнително по-скъпи, изискват повече детайл при монтирането.Хидромасажната вана е помощник при артритни заболявания, схващания и всеки вид дискомфорт.

Джакузито има затопляща и регулаторна функция. Има също и зидана или лята вана от бетон.

Размери на вани:

;Акрилната вана може да варира в размери за дължината от 140/150/160/170/180 на 70 см. Често се предлага без челен панел, страничен панел и поддържащи крака.

Може да се комбинира с крака за вана. Ориентировъчна цена за акрилната вана е 246 лв.

Цените се увеличават за вана със страничен панел, преден панел, крачета, сифон - 360 лв. Размерите варират - от дължина 150/160/170/180см/височина 70см/ ширина 50 см

Ъгловата акрилна вана често е с размери 140/140, 150/150, 145/145. Ориентировъчната цена е между 500 и 2000 за най-достъпните модели.

Цените за вана варират спрямо екстрите, например хидромасажната вана достига цени до 15 000 лева. Бюджетните модели варират между 260 и 400 лева. Те намират приложениев малки и стандартни пространства. Продават се със страничен панел, крака, челен панел. Примерен модел е OPAL PLUS и е подходящ за хора, които търсят удобно решениеза своята баня.

За цена от 500 лв се предлагат по-стабилни и издръжливи във времето. Такъв модел е VENUS POOL с размер 120/120 е подходяща и за 2-ма човека поради размерите си. Моделите над 1100 лева най-често са хидромасажни, предлагат се в различни форми, цветове и стилове. Свободно стоящата вана ICS LB 1708 W на китайската марка InterCeramic осигурява стабилност, неръждаемост и покритие от подсилено фибростъкло. Ваните от 2500 лева нагоре притежават различни екстри като: аеромасажна система, дигитално управление, самопочистваща система, нагревател, радио, панели и др. Над 8000 лева моделът вана се нарича джакузи. То има екстревагантен външен вид, голяма вместимост, ширина, нагревател, помпа. При високите цени ваните имат възможност за смяна на цвета, добавяне на допълнителни екстри и дълга гаранция. Парите, дадени за такова удоволствие, винаги си заслужават.

Монтаж на вана Видима

Монтаж на вана интер керамик, вана коло, акрилна вана, хидромасажна вана и почти всяка друга вана за баня /с малки изключени/ се извършва по сходен начин:

Преди същинското действие трябва да предвидим следното:

Оразмеряване на стаята, предвиждане на допълнителни метри, окабеляване за помпата и заземяване. Важна подробност е монтирането на водопроводна и канализационна система. Ако изборът е ъглова вана, трябва да се извърши изравняване на ъгъла на стаята до 90 градуса.

1. Монтиране на рамка, която се доставя с ваната;

2. Ваната се обръща надолу, като под нея трябва да сме осигурили мека повърхност;

3. Прикрепя се сглобената рамка;

4. Поставяме сглобената вана върху нейното прикрепящо тяло, избира се височина на рамката;

5. Рамката се прикрепя към ваната и правим място за сифона;

6. Свързваме банята с канализацията, изолираме ваната с монтажна пяна;

7. Полагаме ваната върху сифона на канализацията. Между дъното на ваната и и сифона трябва да има уплътнение, което да попречи на изтичането;

8. Закрепя се шията върху сифонната дюза;

9. Когато горните неща са изпълнени, преминаваме към инсталация за препълване;

10. Проверка и контрол за водонепропускливост, стабилност и правилно изтичане на вода;

11. Нивелиране на ваната посредством специални нивелиращи крачета;

12.Силиконизиране на ваната с цел предотвратяване на течове между стените на банята и ваната. Неправилното уплътняване на ваната е предпоставка за поява на скрити течове. Отстраняването на тези течове е сложна задача и доста трудоемка, което предполага и скъпа. Най-тънкият момент е откриването на мястото на теча. Обикновено се преработва целият монтаж.

В някои случи се препоръчва или налага зазиждане при нужда от вкопаване в стената, редене на плочки и др.

Цена за монтаж на вана

Цената за монтаж на вана варира в широк диапазон. Фактори за ценообразуването са ВиК фирмата, срокът за изпълнение, типът на ваната и дали ще се изисква предварително зидане, банята, демонтаж на стара вана или съоръжение и др. Цената в България средно е 100 лева, като може да се покачва /до 500 лв/ в зависимост от индивидуалните нужди.

Професионални ВиК услуги за монтаж, демонтаж, отпушване и ВиК аварии за София. Откриване на скрити течове с камера, без къртене за София и страната.